I helgen avgjordes klassiska Kanonloppet med STCC som huvudnummer på Karlskoga Motorstadion. Då jag är född och uppväxt i Karlskoga var det kul att få bevaka arrangemanget som fotograf och då också få chansen att komma in bakom kulisserna. Under åren har det blivit många besök på banan där mina första minnen är från slutet av 70-talet då jag som liten knatte såg VM i roadracing. Dessutom har jag i min ungdom själv lagt många varv runt banan, men då på rullskidor.

Förutom fotandet av framför allt porträtt och stilstudier av enskilda bilar, ägnades en del av lördagen också åt att försöka hitta bra fotopositioner inför söndagens race. Motorsportfotograferande kräver lite extra planering då det är riskfyllt och därmed begränsade möjligheter att välja var man står. Förutom att följa händelserna på banan gäller det ju också att snabbt kunna ta sig tillbaka till depån och fånga förarnas spontana känslor.

Under racen på söndagen uteblev de riktiga tuffa fighterna även om det uppstod en del intressanta situationer. En del händelser var inom fotoavstånd, medan andra skedde långt bortom mina gluggars räckvidd.

Som på alla arrangemang är det bra att ha ”ögon i nacken”. Det visade sig efter lite spanande att tävlingarna också lockat ett antal kändisar, såväl idrottsmän som kungligheter. Bland annat sågs Sveriges egen Formel 1-förare Marcus Ericsson och hockeymålvakten Henrik Lundqvist från New York Rangers. Båda killarna verkade uppskatta att träffas då ju Henrik har ett stort bilintresse och Marcus är ett stort hockeyfan med en egen karriär som målvakt bakom sig. Till Henriks stora glädje bjöds han också på några häftiga varv runt banan med Marcus vid ratten. Förutom ”kungen av New York”, som ju Henrik kallas, hade prins Carl Philip stöttning av hustrun Sofia och lille sonen prins Alexander.

Sammanfattningsvis bjöd dagarna på en riktig motorfest. Det är sådana här upplevelser som gör jobbet som frilansfotograf både kul och spännande!